Starta från usb

Publicerad

[WINDOWS, ALLA VERSIONER / Medel] Usb-minnen är användbara till mycket. Bland annat kan de ersätta startdisketten och användas för att starta Dos eller något annat när datorn krånglar.

Allt som behövs är att bios ställs in att starta från usb-minnet. En förutsättning är förstås att det går, vilket det inte gör med riktigt gamla bios.

Vidare måste också själva usb-pinnen vara startbar. Ett mycket smidigt gratisprogram för detta kan laddas ner till exempel här: http://www.bay-wolf.com/utility/usbkey/usbmemkeyboot.zip

Efter installation är det bara att köra programmet. Ett formateringsfönster påminnande om Windows eget öppnas. Här finns möjlighet att välja både FAT, FAT32 och NTFS som filsystem för usb-minnet.

Dessutom går det att skapa en startdisk för Dos. Använd FAT som filsystem och välj de Dos-filer du redan har på en befintlig startdiskett.

Har du inte någon diskett kan du ladda ner startfiler för Windows 98 här: http://www.bay-wolf.com/utility/usbkey/win98boot.zip

Denna zip-fil innehåller dessutom en massa bra verktyg som kan användas för att reparera en krånglande dator

Om din hårddisk är NTFS-formaterad kan du också behöva komplettera med gratisverktyget NTFS Reader: http://diskinternals.com/products/ntfs-reader/

Behöver du andra varianter av bootdisketter att överföra till ditt usb-minne finns det ett mycket stort urval på webbplatserna http://www.bootdisk.com och http://www.allbootdisks.com.
On
Off

0 kommentarer

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?