Test: Western digital My Book Live duo

Test: Western digital My Book Live duo

Publicerad

Massor av lagringsutrymme och ett lättanvänt gränssnitt gör det här till en riktigt bra hemma-NAS.

My Book Live duo från Western digital är en av de mest kompakta NAS-enheterna på marknaden som rymmer dubbla hårddiskar. Den mäter endast 165 x 157 x 99 millimeter och liknar de tidigare modellerna i serien.

Trots att den är liten och laddad med disk från fabrik är enheten enkel att öppna. Ett tryck på knappen på ovansidan gör att du kan komma åt enhetens metallchassi, som i sin tur ger dig tillgång till hårddiskarna. Det behövs inga verktyg för att byta ut dem.

Live duo levereras med ett Windowsprogram som upptäcker Nas-enheten på nätverket automatiskt och frågar om du vill ge den en enhetsbokstav. Sedan installeras WD:s Quick View-verktyg. En mjukvara som ger dig information om Live duos status via en ikon i aktivitetsfältet.

Skyddar din data
Guiden låter dig se utdelade mappar och ger dig en genväg in i webbgränssnittet. Där kan du göra ytterligare inställningar och installera och konfigurera verktyg för säkerhetskopiering med WD:s Smartware-program, Windows inbyggda verktyg för backup eller Apple Time Machine. Den förstnämnda mjukvaran låter dig välja hur många versioner av dina säkerhetskopierade filer du vill behålla, välja vilka mappar du vill inkludera och starta kopieringen när PC:n inte används. Till skillnad från Windows backupfunktion kan du inte göra några schemaläggningar.

Webbgränssnittet gör det enkelt att skapa ett personligt moln eller strömma mediefiler via DLNA.

USB-porten kan endast användas
till externa lagringsenheter.

Fungerar direkt
Nas-enheten är förkonfigurerad i Raid 0-läge och fungerar så snart den är ansluten till nätverket. I webbgränssnittet kan du enkelt dela ut mappar, skapa användare, se dina säkerhetskopieringar och mer därtill. Förutom fullständiga rättigheterna kan användarna tilldelas rätten att endast läsa filer. Du kan även aktivera automatiska utskick med statusmeddelanden till maximalt fem e-postadresser. Går något snett får du med andra ord reda på det med en gång.

Man kan även ange hur lång tid Nas-enheten får vara inaktiv innan den går ner i strömsparläge. Du som vill se till att My Book Live duo alltid har den senaste fasta mjukvaran, kan aktivera automatiska kontroller och uppdateringar av den.

Det är enkelt att aktivera extrafunktioner som den inbyggda FTP-servern eller möjligheten att strömma ljud och filmer från Nas-enheten till Itunes. Du som vill komma åt ditt "personliga moln" på distans kan göra det via en mobil eller en traditionell webbläsare.

Saknar skrivarserver
När lagringsutrymmet sinar kan användaren ansluta en extern disk via USB. Porten går tyvärr inte att använda till en skrivare. När du ansluter en USB-hårddisk uppenbarar sig en ikon på ovansidan av Nas-enhetens webbgränssnitt. Den visar sig även som en tillgänglig utdelad mapp när du går in i enheten via filhanteraren i datorn.

Vi testar läs- och skrivhastigheten i My Book Live duo i både Raid 0- och Raid 1-läge. Raid 0 är något snabbare och ger en skrivhastighet i medeltal av stora filer på 32,8 megabyte per sekund och 11,1 megabyte per sekund när den får hantera små filer. I Raid 1-läget, som säkrar din data genom att spegla innehållet på de två diskarna, levererar den 32,8 megabyte per sekund respektive 9,9 megabyte  per sekund. Hastigheterna är bland de bästa vi sett från en lättkonfigurerad Nas-lösning av det här slaget. Dessutom är priset relativt lågt.

Även om vi saknar en inbyggd skrivarserver gör prestandan och det lättanvända gränssnittet att My Book Live duo är ett riktigt bra köp.

Western digital My Book Live duo (4 TB)

För: Liten och prisvärd. Riktigt bra gränssnitt.
Emot: Kan inte agera skrivarserver.
Rekommenderas till: Dig som vill ha en liten Nas-enhet som är enkel att använda.
Cirkapris: 3 700 kr inkl. moms, 2 960 kr exkl. moms.
Tillverkare: Western digital
Kontakt: http://www.wd.com
DMZ rekommenderar

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?