Test: Compulab Fit-PC3-PRO W7

Test: Compulab Fit-PC3-PRO W7

Publicerad

Av formen och storleken att döma skulle det här kunna vara en trådlös router. Men räfflorna på det udda skalet skvallrar om ett det här är en enhet som behöver ordentlig kylning. Nej, det här är ingen router. Det är Fit-PC3.

Minidatorn mäter endast 18,9 x 15,8 centimeter. Och precis som namnet antyder är det här en kompakt, effektiv och ändå fullt fungerande dator som innehåller fler funktioner än vad som bore vara möjligt.

Förutom USB-portarna på framsidan får du ytterligare fyra på baksidan. Två av dem är USB 3, de övriga två är ESATA. Det finns även HDMI- och Displayportanslutningar och optisk S/PDIF för ljudet. Och Fit-PC3 har både Gigabitanslutning och inbyggt trådlöst 802.11n-nätverk. Kort sagt. Minidatorn har merparten av anslutningarna vi hittar I en standarddator.

Liten men dyr
Vår testversion av Fit-PC3 Pro kostar cirka 7 650 kronor och är laddad med en dubbelkärnig 1,65 gigahertz G-T56N-APU från AMD, fyra gigabyte DDR3-minne och en hårddisk som rymmer 250 gigabyte. Windows 7 Professional är förinstallerat. Även med den snabbaste processorn i sortimentet lär du aldrig se den här enheten rusa igenom intensiva applikationer. Vår testmaskin är snabbare än många nettop-modeller, men mycket långsammare än en standarddator. Det integrerade grafikkortet, ett Radeon HD 6320, klarar 1080p-video utan problem, men du kan glömma 3D-spel.

Billigare med Linux
Om du inte gillar specifikationerna finns en identisk Linux Mint-version för drygt 5 800 kronor. Och en utan hårddisk för knappt 4 900 kronor. Det finns även modeller med lägre prestanda som har ett traditionellt skal utan de dramatiska "fenorna" på ovansidan. De sistnämnda blir för övrigt relativt varma under våra tester av Pro-modellen, men de blir aldrig så heta att det kan betraktas som farligt. Tillverkaren uppger att du kan gömma den i en byrålåda, utan att den riskerar att överhetta.

Det finns gott om ingångar i Fit-PC3-PRO.

Kylflänsarna skvallrar också om att det här är en tyst dator. Och det stämmer för det mesta. Det finns inga fläktar som vare sig låter eller drar in damm i den lilla lådan. Faktum är att det inte finns några öppningar över huvud taget. Samtidigt finns det inget SSD-alternativ tillgängligt. Hårddisken är mekanisk, så om du sitter i närheten av datorn i ett tyst rum kan du höra den jobba. Åtminstone om du lyssnar noga. Du som vill ha en SSD får köpa den disklösa versionen och installera lagringsenheten på egen hand.

Tyst drift är dock inte Fit-PC:s primära mål. På webbplatsen fokuserar Compulab på ökad effektivitet och kostnadsbesparingar. Företaget har till och med en kalkylator som visar hur mycket ett företag kan spara på el och CO2-utsläpp om man implementerar minidatorn i organisationen. Vi mäter upp väldigt låga 10 watt när datorn inte belastas. Och under våra tester toppar den på 23 watt. Inte illa.

Presterar i vardagen
Fit-PC3 imponerar på många områden och om du är en av alla dem vars arbetsdag oftast innebär att du kör Office och andra enklare verktyg, räcker kraften till alldeles utmärkt. Behöver du mer kraft är det antagligen bättre att du tittar närmare på ett företag som exempelvis Tranquil PC, där du kan byta lite av det kompakta mot en standardprocessor.

Om den lilla datorn verkligen är värt sitt pris är svårare att svara på. Den finns besparingar att göra med en så strömsnål maskin, men jämfört med en standard-dator är de relativt små. Det skulle ta flera år innan den "betalade sig", och då kanske prestandan inte räcker till längre. Men du sparar även utrymme och slipper bullret från en traditionell PC. Sammantaget gör det Fit-PC3 ett bra val för många. Okej, den är dyr med tanke på prestandan, men den utmärkta designen gör den en riktigt åtråvärd investering.

Compulab Fit-PC3-PRO W7

För: En liten dator med gott om anslutningsmöjligheter.
Emot: Prislappen. Låg prestanda.
Rekommenderas till: Dig som är ute efter en kompakt och kompetend dator och inte behöver kraften i en traditionell PC.
Cirkapris: 7 650 kr inkl. moms, 6 120 kr exkl. moms
Tillverkare: Compulab
Kontakt: http://www.fit-pc.se

On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?