Test: Apple Ipad

Test: Apple Ipad

Publicerad

Det blev ingen Ipad 3, det blev nya Ipad. Med en ny skärm. Räcker det för en uppgradering? Vi har svaret.

Nya Ipad går i Iphone 4:s fotspår och får en så kallad retina-skärm med en lika banbrytande 1 536 x 2 048-panel. Upplösningen ger inte riktigt samma pixeldensitet som Iphone 4. Här är det 246 punkter per tum, PPI, jämfört med den mindre skärmens 326 PPI som gäller. Men Apples datorplatta tar ett rejält språng från konkurrenterna.

Nya Ipad fungerar som ett förstoringsglas och avslöjar lågupplösta, hårt komprimerade, fotografier, logotyper och annonser på webben. Största fördelen med den höga upplösningen är återgivningen av text. Bokstäverna är så skarpa att du inte kan urskilja en enskild pixel längre. Det gäller även bilder i hög kvalitet.

Det finns endast en handfull retinaoptimerade applikationer vid lanseringen. De vi testar gör ett fint jobb med att visa förbättringarna i nya Ipad. Mättnaden i färgerna är också riktigt bra. Våra mätningar visar att ljusstyrkan ligger på 426 candela per kvadratmeter och kontrastförhållandet på hela 906:1. Den nya skärmen är verkligen en höjdare. Den som glömmer bort det efter en timme eller två tillsammans med plattan får en mindre chock om man vänder blicken mot en Ipad 2.

Rent utseendemässigt är det svårt att hitta några större förändringar. Nya Ipad är lite tjockare och väger 652 gram, 50 gram mer än Ipad 2. Men det är knappt märkbart. Den förstnämnda blir dock mycket varmare, speciellt om man kör krävande 3D-applikationer eller tittar på film.

På insidan har det hänt lite mer. Den nya A5X-processorn är fortfarande en dubbelkärnig modell på en gigahertz, men den har fått sällskap av en fyrkärnig GPU. De som dissikerat enheten har hittat en gigabyte DDR2-minne jämfört med 512 i Ipad 2. Om det inte låter imponerande ska vi understryka att Ipad, trots den högre upplösningen, känns precis lika snabb som tidigare.

Skärmen och GPU:n belastar givetvis batteriet mycket hårdare än förut. Ändå uppger Apple att nya Ipad ska klara sig ungefär lika länge på en laddning som Ipad 2. Tio timmar surf på webben via Wi-Fi. Hur det kommer sig? Cellerna i batteriet är 70 procent större än tidigare och den totala kapaciteten har stigit från 25 wattimmar till 42,5.

Nya Ipad klarar 12 timmar och 32 minuter i vårt batteritest, där vi kör vi en videopodsändning på repeat i flight-mode-läge. Ipad 2 höll ut i 16 timmar och 49 minuter i samma test. Trots det är resultatet rejält mycket bättre än för merparten av konkurrenterna.

Den nya skärmen är inte bara en fröjd för ögat,
den får konkurrenterna att kännas ålderstigna i jämförelse.

Själva idén att använda en stor datorplatta som en kamera är skrattretande. Ändå har det klagats länge på kameran i Ipad 2. Den främre VGA-modellen är oförändrad, men den bakre har uppgraderats med samma lins som vi hittar i Iphone 4S. Dock med en sensor med lägre upplösning (fem megapixel). Men bilkvaliteten är hög. Fotografierna är klarare och med bättre skärpa än tidigare, även om färgerna inte är direkt lysande. Och nu kan du spela in högupplöst film i 1080p. Filmerna  har sina brister, men är långt ifrån dåliga. Skärmen gör ett strålande jobb med att återge inspelningarna.

Ett mer eller mindre ensidigt hyllande av Apples senaste hårdvara så här långt alltså. Men det finns en ny tveksamhet som vi behöver titta närmare på. Vi har redan sett att retina-anpassade appar ökar i storlek. Nya Pages ligger på 269 megabyte jämfört med 95 i den tidigare versionen. Och Imovie tar ett rejält språng från 70 megabyte till 404 megabyte. Programmen har visserligen fått fler funktioner, men högre upplösning innebär större applikationer.

Det här skulle inte vara några problem om lagringskapaciteten hade ökat. Men det har den inte. Nya ipad skeppas fortfarande med 16, 32 eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Det innebär att instegsmodellen för 4 395 kronor känns som ett riskabelt köp.

Om det är ett problem eller inte beror givetvis på hur du tänker använda plattan. Men vi rekommenderar starkt att du funderar över 32 gigabytemodellen innan du slår till – även om det innebär att du får lägga ut ytterligare 800 kronor.

Du som redan har en Ipad lär får svårt att hålla dig ifrån en uppgradering om du får syn på skärmen i den nya. Och för dig som är på gång att köpa din första datorplatta, är det svårt att rekommendera något annat.


Apple Ipad (3:e gen.)

För: Skärmen, skärmen och kameran.
Emot: 16 gigabyte är i minsta laget.
Rekommenderas till: Dig som är sugen på en ny datorplatta.
Cirkapris: 4 395 kr inkl. moms, 3 516 kr exkl. moms.
Tillverkare: Apple
Kontakt: http://www.apple.se

On
Off

7 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?