Test: Cisco Linksys PLSK400

Test: Cisco Linksys PLSK400

Publicerad

Smart, lättanvänt och bekvämt - men ganska långsamt. Det är Linksys elnätspaket PLSK400.

Trådlösa nätverk i all ära, men de fungerar inte alltid bra. Som alternativ finns alltid den fasta nätverksförbindelsen, men att dra Cat6-kabel längre sträckor är inte särskilt kul. Dessutom blir det sällan snyggt. Som tur är finns en tredje lösning för de lägen när varken trådlöst eller traditionellt trådbundet fungerar. Det handlar om nätverk via elnätet. Tekniken är långt ifrån ny, men prylarna utvecklas ständigt och blir allt bättre. Här tittar vi närmare på en av de senaste kreationerna från Cisco. Det handlar om ett paket med två adaptrar. Den ena kopplas mellan nätverkets router och elnätet, den andra kopplas till klientdatorerna. Vi skriver "datorerna", för PLSK400 har nämligen en inbyggd switch. Det gör att du kan koppla in fyra datorer eller andra nätverksanslutna enheter.

Smart design
Adaptrarna liknar ett par förväxta batterieliminatorer. Enhet med den inbyggda switchen är något större än serverdelen. Tillverkaren har placerat elkontakten långt ut mot kanten på dosan så att den inte täcker det andra vägguttaget. Det är bra.

Bruksanvisningen är föredömligt liten. Själva installationen beskrivs med bilder på ett Ikea-liknande sätt, och det räcker. Installationen är riktigt enkel. Det är bara att ansluta serverdelen till routern och ett vägguttag intill. Därefter kopplar du klienten till ett annat vägguttag och ansluter dina nätverksenheter. Elnätsadaptrarna paras samman med AES128-kryptering automatiskt. Ett gäng statusdioder visar att allt fungerar som det ska.

Fungerar direkt
Vi kopplar in enheterna enligt anvisningarna. Frågan är om man ska bli förvånad, men det fungerar direkt utan handpåläggning. Kul att se. Tyvärr blir inte glädjen så långvarig. När vi börjar föra över filer är hastigheten låg. Testuppsättningen består av en dator med gigabit-ethernet och en gigabitrouter. Serverdelen ansluter vi i routern och klientdelen till ett eluttag i ett annat rum. Den sistnämnda får ta hand om en Nas-enhet med gigabitanslutning. Vi ser även till att ha ordentliga nätverkskablar. Förutom de som följer med i Cisco-paketet använder vi Cat6-kabel.

PLSK400 har en teoretisk maxhastighet på 200 megabit per sekund  (25 megabyte per sekund), men vi kommer inte i närheten. När vi kopierar en Iso-fil på 1 330 megabyte från en nätverksdisk till vår dator får vi en överföringshastighet på cirka 1,3 megabyte per sekund. Att hoppa över routern och koppla datorn direkt till elnätsadapter gör ingen skillnad. När vi sätter enheterna intill varandra ökar hastigheten till cirka 7,5 megabyte per sekund. En rejäl ökning, men fortfarande ganska långt ifrån enheternas maxkapacitet.

Fy för faser
Varför hastigheterna inte blir högre kan man bara spekulera i, det är många faktorer som spelar in. Produkter av denna typ är känsliga för störningar i elnätet, det är ju inte kablar som är dedikerade för ändamålet som i ett vanligt trådbundet nätverk. Kvalitén på kablarna kan vara undermålig, och signalöverföringen kan också påverkas av dåliga skarvar och liknande. Det finns dessutom en mängd andra produkter som ansluts till nätet. De ska vara designade för att inte skicka ut störningar på elnätet, men i praktiken är detta ganska vanligt ändå. Detta gäller särskilt produkter som använder switchade nätdelar. LED-baserade lågenergilampor har till exempel ofta visat sig störa mer än tillåtet. Ytterligare ett problem i sammanhanget är att elnätet i en byggnad är uppdelat på olika faser. Kopplas de olika enheterna i denna typ av nätverk in på olika faser kan överföringshastigheten bli lidande. Med tanke på det är det alltid bäst att köpa denna typ av produkt med någon form av bytesrätt.

PLSK400 känns som en helt okej produkt med flera fördelar. Men överföringshastigheten når inte upp till förväntningarna. Åtminstone inte i vår testmiljö.

Cisco Linksys PLSK400

FÖR: Enkel att få igång. Smidigt format som inte täcker eluttag i onödan. Praktiskt med inbyggd switch som gör det möjligt att ansluta fyra klienter.
EMOT: Något dyr, ingen vidare hastighet i vår testuppsättning.
REKOMMENDERAS TILL: Den som inte vill dra nätverkskabel och behöver koppla in flera datorer i ett annat rum.
PRIS: 700 kr inkl. moms, 480 kr exkl. moms.
TILLVERKARE: Cisco / Linksys
KONTAKT: http://www.cisco.se

On
Off

1 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?