Test: Samsung Galaxy Tab 7.7

Test: Samsung Galaxy Tab 7.7

Publicerad

Samsungs lilla datorplatta har stor potential. Vi tycker om det mesta – utom priset.

Galaxy Tab 7.7 är en riktig trevlig uppenbarelse. Med en tjocklek på sex millimeter och en vikt på 340 gram är den liten och lätt nog att bära runt med en hand. Samtidigt är den stor nog att fungera som en bra webb- och E-bokläsare.

Storleken till trots innehåller skärmen 1 280 x 800 pixel – det är fler än många datorplattor med 10,1-tumsskärm. Plattan har en uppmätt ljusstyrka på 200 candela per kvadratmeter. Det kanske låter relativt blygsamt, men tack vare bra kontrast i Super Amoled-plus-panelen levererar den levande och slagkraftiga bilder med strålande färgåtergivning även i fullt dagsljus. En smakfull framsida kompletterar det visuella intrycket av att det här är en av företagets premiumprodukter. Och den stabila baksidan i metall gör att den även känns som en.

Gammalt operativsystem
Den enda som gör oss besvikna med Galaxy Tab 7.7 är att den är laddad med Android 3.2. Honeycom, som det kallas, saknar inga viktigare funktioner, men prestandan kan vara lite ryckig och ojämn när du sveper mellan hemskärmarna. En kommande gratisuppgradering till Ice Cream Sandwich borde fixa till problemen, men inget datum är satt.

Ovanpå Honeycomb har Samsung installerat sitt Touchwiz UX-tillägg. Den anpassningsbara startskärmen innehåller flera trevliga funktioner. Inklusive möjligheten att synkronisera musik och annat innehåll via Wi-Fi (via tillverkarens eget Kies-paket). Du får även åtkomst till vanliga inställningar via "notifieringsfältet" i underkanten av skärmen. Det så kallade Swype-tangentbordet låter dig mata in text genom att dra fingret från bokstav till bokstav. Det fungerar bra. Samsung har även lagt in sin så kallade Mini App tray i aktivitetsfältet. Det ger sig direktåtkomst till sju anpassningsbara miniprogram (bland annat en aktivitetshanterare, anteckningsbok och musikspelare) oavsett var du befinner dig i gränssnittet. Det är bra, men eftersom du inte kan byta ut apparna är det inte så användbart som det skulle kunna vara.

Liten men snabb
Galaxy Tab 7.7 må vara liten, men tack vare en dubbelkärnig ARM-A9-baserad Exynosprocessor på 1,4-gigahertz hänger den med de bästa fullstora datorplattorna. Tab 7.7 får 3 803 poäng i Quadrant-testet och klarar Sunspiders Javascript-test på 1 940 millisekunder. Det är endast 100 millisekunder efter Ipad 2. Vi får liknande resultat i Browsermark med respektingivande 89 775 poäng. Som en jämförelse får 5,3-tummaren Galaxy Note 59 473 poäng I samma test.

Galaxy Tab 7.7 har 16 gigabyte minne. Versioner med 32 och 64 gigabyte säljs på den amerikanska marknaden, men det är oklart om och när de kommer till Europa. Det spelar dock inte så stor roll eftersom enheten har en MicroSD-plats så att det är enkelt att lägga till mer lagringsutrymme.

Batteriet är det enda frågetecknet jämfört med företagets större modeller. Enheten levereras med ett batteri på 5 100 milliamperetimmar. Merparten av tio-tummarna på marknaden har batterier kring 7 000 milliamperetimmar. Galaxy Tab 7.7 hänger ändå med bra i våra tester. Vår enhet klarar att spela lågupplöst film i strax under 17 timmar på en laddning. Då går Samsungs funktion för att spara batteri in och sänker ljusstyrkan på skärmen när batterinivån hamnar under 50 procent.

Laddar inte via datorn
Samsungplattan har samma USB-anslutning som övriga enheter i serien. Och även om en kabel kan ta hand om både dataöverföring och laddning fyller plattan inte på batteriet när den är ansluten till en dator. Du måste använda den traditionella laddaren. Det är dock normalt för datorplattor. Med en separat adapter kan porten även användas till USB-lagring och andra enheter, som exempelvis tangentbord. När det gäller anslutningar har Galaxy Tab 7.7 bland annat stöd för 802.11n-nätverk med dubbla band, Wi-Fi-direct och Bluetooth 3.

Trots nackdelarna med Honeycomb är Galaxy Tab 7.7 en enhet som är lätt att tycka om. Den levererar en trevlig plattupplevelse i en snygg, stilren och oerhört portabel förpackning. Och med Android 4 kan det bara bli bättre. Du som hoppats att den lilla storleken även innebär ett lågt pris blir besviken. Plattan kostar cirka 5 600 kronor i svenska butiker. Med tanke på det är det möjligt att Galaxy Tab 7.7 mest blir en önskepryl än ett faktiskt köp.

Samsung Galaxy Tab 7.7

För: En trevlig platta med en strålande skärm och alla funktioner du behöver i ett elegant paket.
Emot: Prislappen och Android Honeycomb.
Rekommenderas till: Dig som är ute efter en datorplatta i miniformat och är beredd att betala för privilegiet.
Cirkapris: 5 600 kr inkl. moms, 4 480 kr exkl. moms.
Tillverkare: Samsung
Kontakt: http://www.samsung.se

On
Off

2 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?