Test: Synology Diskstation DS212J

Publicerad

Test: Synology Diskstation DS212J

Synologys senaste Nas härstammar från en rad riktigt bra produkter. DS212J har fått en mer attraktiv design och ser inte lika komplicerad ut som föregångarna.

Tillverkaren har tyvärr plockat bort USB-porten på fronten. USB 3 har heller inte letat sig in i företagets billigare Nas-enheter än, men USB 2 är fortfarande användbart när det gäller att kopiera filer från USB-minnen och minneskortläsare med ett knapptryck. Nu måste du alltså använda en av portarna på baksidan för att komma åt samma funktion.

Du kan köpa DS212J med eller utan hårddiskar. Det förstnämnda är ofta dyrare och att installera ett par 3,5-tummare på egen hand är enkelt. Det är bara att ta bort skalet och trycka in dem på rätt plats. Du behöver inte fippla med några kablar. En av de större förändringarna med DS212J jämfört med tidigare modeller är tillägget av en stor fläkt med en diameter på 9,2 centimeter. Det gör den mycket tystare än många andra modeller.

Vänta och kör
Installationen är enkel, även om du måste vänta cirka tio minuter för att Synology-Nas:en ska formatera diskarna. Det så kallade Diskstation Manager-gränssnittet, DSM, ser ut som ett Linuxskrivbord med ikoner och riktigt trevligt att använda. Du kan öppna flera fönster samtidigt vilket gör det oerhört enkelt att ställa in Raid-funktioner, skapa delade mappar och konfigurera medieströmmning. Du kan till och med söka efter funktioner om du mot förmodan inte skulle hitta dem bland menyerna. Men faktum är att du inte behöver konfigurera speciellt mycket över huvud taget för att DS212J ska fungera. Verktyg som nedladdningsmjukvaran som kan ladda ned filer över FTP och Bittorrent utan en dator går att ställa in som du vill ha den på bara några musklick. Du som vill testa DSM-gränssnittet innan köp hittar förresten en demoversion av den senaste betan på företagets webbplats.

Specifikationerna skiljer sig inte speciellt mycket från föregångaren. Den har en processor på 1,2 gigahertz och 256 megabyte internminne. En blygsam hårdvara jämfört med företagets premium-modeller. Men DSM-gränssnittet är ändå snabbt och rappt och fryser inte ens om du utför flera uppgifter samtidigt. När vi läser och skriver stora filer till Nas-enheten visar det sig att Raid 0-läget är mycket snabbare än Raid 1. Det förstnämnda når överföringshastigheter på 62 megabyte per sekund i medeltal jämfört med dryga 40 megabyte per sekund för det sistnämnda. Men givetvis riskerar du att förlora all data i Raid 0-läge om en av hårddiskarna kraschar, där Raid 1 duplicerar materialet på de installerade diskarna. Hanterar du små filer går det inte lika snabbt. Här når vi 11 megabyte per sekund (Raid 0) och strax under 10 megabyte per sekund (Raid 1).

Gillar tunga filer
Vår test-Nas är mycket snabbare än sin föregångare, DS211J, när det gäller läs- och skrivhastighet av stora filer. Men den är 3 megabyte per sekund långsammare på att hantera små filer. Överlag lär du dock se en prestandaförbättring. Och överföringshastigheter av små filer är ändå nästan tillräcklig för att utnyttja en nätverksanslutning på 100 megabit per sekund.

Dyker vi djupare in i funktionerna kan vi enkelt dela mappar, skrivare och externa lagringsenheter i nätverket. DS212J har även ISCSI-stöd vilket kan vara användbart för att mappa delade volymer som lokala diskar. Det är användbart för vissa program, exempelvis Windows Media Center, som har problem med delade mappar över nätverket. Stödet för DLNA och UPNP fungerar också bra och Nas-enheten kan även agera Itunes-server.

Flest fördelar
DS212J är ytterligare en kompetent lagringsenhet från Synology. Den är visserligen något långsammare än föregångaren när det gäller små filer och vi saknar USB-anslutningen på framsida. Men det vägs upp av att den är riktigt snabb när det gäller stora filer och att enheten fått en stor och tyst fläkt. Det innebär att vi mer än gärna rekommenderar DS212J.
Antony Leather

Synology Diskstation DS212J

För: Trevligt gränssnitt, snabb överföringshastighet när det gäller stora filer. Stor fläkt.
Emot: Saknar USB-port på fronten.
Rekommenderas till: Dig som är ute efter en lättanvänd, stilren, tyst och snabb Nas.
Cirkapris: 2 000 kr inkl. moms, 1 600 kr exkl. moms.
Tillverkare: Synology
Kontakt: http://www.synology.se
DMZ rekommenderar

On
Off

9 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?