Test: ACDSEE Pro 5

Test: ACDSEE Pro 5

Publicerad

Det var bara fyra månader sedan ACDSEE Pro 4 lanserades. Nu är nästa version här.

Antingen har utvecklarna av fotoredigeringsmjukvaran varit oerhört sysselsatta, eller så är det här inte är den mest revolutionerande uppdateringen i programmets historia. Oavsett vilket kan vi som väl är konstatera att uppgraderingspriset från föregångaren inte är speciellt högt. Drygt 200 kronor.

Att konvertera vårt bildbibliotek från version fyra till fem var inte så enkelt som vi hoppats. En guide hanterade visserligen processen automatiskt, men meddelandet om att det kan ta "några minuter" var en underdrift. Efter fem timmars inaktivitet gav vi upp och tvingade programmet att avsluta. Efter en omstart av mjukvaran visade det sig att importen lyckats. Det här var inte den mest förtroendeingivande starten, men det kändes åtminstone bra att databasen från version fyra lämnats orörd, att det fanns en säkerhetskopia om processen skulle råka ut för några allvarliga problem.

Redigeringen har befordrats
Det är inte mycket som har ändrats vad gäller gränssnittet, men de fyra huvudlägena manage, view, develop och online (hantera, se, framkalla och "online") har fått ett tillägg i form av edit (redigera). Innehållet här låg tidigare i en underavdelning till framkallningsläget, men det är bra att programmakarna valt att befordra det till huvudvyn.

Verktygen vi hittar under framkallning är ickedestruktiva - åtminstone för raw-filer - medan de i redigeringsläget är destruktiva. Det får konsekvenser för arbetsflödet. Det blir till exempel tydligt med det nya verktyget Dodge and burn (verktyg för skugga och efterbelysning). Programmet tillät sedan tidigare avgränsad redigering genom att man markerar ett område med lassoverktyget, trollstaven eller markeringsramen och sedan lägger på en av processerna i redigeringsläget. Med Dodge and burn går det snabbare. Nu kan du öka och minska ljusstyrkan med enkla "penseldrag". Det är väldigt användbart om du vill lyfta upp detaljer i skuggade partier, mörka ned högdagrar eller förbättra kompositionen i ett fotografi utan generella förinställningar som kanske inte passar hela bilden.

Verktyget i sig ger dig flera valmöjligheter med inställningar för styrka, bredd och ludd. Du kan även välja om det ska påverka endast skuggor, mellantoner och högdagrar. Doodge and burn har dock ett begränsat användningsområde med tanke på att det är ett destruktivt verktyg.

När man byter från Develop- till Edit-läget konverteras raw-filen till en standard 24-bit-bild, komplett med eventuella förändringar som gjorts fram till den punkten. Det innebär att vi inte kunde förbättra kontrasten i framkallningsläget och sedan använda Dodge and burn för att återställa utbrända högdagrar eftersom färginformationen i dessa överexponerade områden försvinner i samma stund vi klickar på Edit. Det går heller inte att gå tillbaka till Developläget för att ångra eller justera eventuella ändringar som man tidigare gjort här.

Extremt exempel
Ytterligare en frustrerande sak är att varje penseldrag du utför med Dodge and burn-verktyget är en destruktiv åtgärd. När vi använder det för att tunna ut ett område så att det blir i gråskala går det inte att återställa färginformationen med saturate-verktyget. Exemplet är extremt och problemet är lätt att komma undan, men gör man flera penseldrag med verktyget för att finjustera en bild kan det leda det till ökat brus och polarisering av färgerna. Kombinationen av destruktiv och ickedestruktiv redigering resulterar i ett stökigt bildarkiv eftersom det leder till mer frekvent användning av Spara som-kommandot.

Det visar kraften med Adobe Photoshop Lightrooms ickedestruktiva infallsvinkel, även för avgränsade förändringar, vilket alltid gör det oerhört enkelt att ångra en åtgärd. Nuvarande Lightroom-version saknar Dodge and burn-verktyget, men det är möjligt att justera exponering, mättnad och en rad andra parametrar med hjälp av penseldrag. 

Verktyget för skärpa har nu en "mask-parameter" som gör det enklare att framhäva detaljer utan ökat brus eller få subtila detaljer att se onaturliga ut. Det har även blivit möjligt att dra linjer och enkla former direkt i bilder. Och sektionen med så kallade specialeffekter inkluderar nu både Orton- och Lomo-varianter som ger fotografier en utpräglad filmlik atomsfär. Med kollage kan du skapa intrycket av att ett foto har pusslats samman från flera polaroidbilder. Dessa funktioner är inlagda mer för att konkurrera med program som Photoshop Elements än Lightroom.

ACDSEE Pros brist på stöd för lager begränsar potentialen för att kombinera flera element, men programmets nyheter är ändå trevliga. Andra förbättringar inkluderar färgmarkeringar och ett nytt verktyg för exportering av flera bilder samtidigt.

Ett billigare alternativ
Sammantaget är det här en omfattande uppdatering som är värd sitt låga uppgraderingspris från version fyra. Dodge and burn-verkytget är visserligen imponerande i sig själv, men får oss mest att reflektera över hur trevligt det är med konkurrenten Lightrooms ickedestruktiva arbetsflöde. ACDSEE Pro fortsätter att vara ett respektingivande, billigare alternativ, men Lightroom gör skäl för sitt högre pris.

Ben Pitt

ACDSEE Pro 5

För: En kompetent program till ett lågt pris.
Emot: Vi saknar ett ickedestruktivt redigeringsflöde.
Rekommenderas till: Dig som inte vill spendera pengar på Lightroom.
Cirkapris: 1 700 kronor
Tillverkare: ACD Systems International
Kontakt: http://www.acdsee.com

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?