Test: HP Mini 210

Test: HP Mini 210

Publicerad

HP:s Mini-serie innehåller de snyggaste netbookdatorerna på marknaden. Den rena utsidan har inte ändrats speciellt mycket över tid, men det har komponenterna på insidan.

Vår testmaskin är laddad med en dubbelkärnig Atomprocessor vilket gör den rejält mycket snabbare än de första netbookmodellerna. Låt inte den chockrosa färgen avskräcka, den som vill kan även hitta Mini 210 andra, mer lågmälda färger. Oavsett kulör kan vi konstatera att minimaskinen är lika snygg som HP:s större bärbara datorer. Byggkvaliteten är nästan lika bra och vi ser inga tecken på lösa detaljer eller flex i tangentbordet.

Datorn är förvånansvärt enkelt att skriva på. Trots den ringa storleken är tangentbordet nästan fullstort med gott om utrymme mellan bokstäverna. Det tar en stund innan man vant sig vid den något udda pekplattan, men den uppruggade ytan ger minimalt med friktion vilket gör det väldigt enkelt att navigera runt i gränssnittet. Knapparna undertill sitter nära kanten och är tillräckligt stora för att vara bekväma att använda.

För få pixlar
Skärmen på 10,1 tum har - precis som merparten av netbookenheterna på marknaden - en låg upplösning på 1 024 x 600 pixel. Även om det räcker bra när du arbetar med enkla dokument kan du tvingas skrolla både horisontellt och vertikalt på vissa webbplatser för att ta del av allt innehåll. Och du kan inte köra flera program sida vid sida. Bildkvaliteten är medelbra både när det gäller färgåtergivning och ljusstyrka. Den högblanka skärmen är svåranvänd i ljusa förhållanden, men du kan luta den hela 180 grader vilket gör att du alltid kan hitta en bra betraktningsvinkel.

Föga förvånande kan vi konstatera att Mini inte imponerar speciellt mycket när det gäller utbudet av anslutningar. Tre USB-portar är dock respektabelt för en netbook av den här storleken. Kortläsare och ljudanslutningar är också välkomna tillägg. Och hårddisken på 250 gigabyte borde rymma både din musik och dina bilder och filmer. Men du kan behöva en extern hårddisk för säkerhetskopior och större filer.

Seg men netbooksnabb
Atom N570-processorn har dubbla kärnor och körs i 1,66 gigahertz. Den har parats ihop med en gigabyte internminne och går knappast att beskriva som ett kraftpaket. Men det integrerade grafikkortet kan åtminstone spela upp 720p-film, trots att skärmupplösningen inte har stöd för det. Det klarar dock inte av 3D-spel. På plussidan kan vi konstatera att batteriet är fantastiskt. Mini 210 tuffar på i oslagbara elva timmar i vårt test som simulerar lättare användning.

En stor nackdel när man väljer en netbook med Intels Atomprocessor jämfört med AMD:s Fusionmaskiner är att merparten av de förstnämnda säljs med Starter-versionen av Windows 7. Det innebär en rejäl begränsning i leverantörens möjligheter att välja hårdvara och förhindrar dig från att utföra så enkla uppgifter som att byta skrivbordsbakgrund.

Dator för vissa
Netbookdatorer passar inte alla. Trots vissa uppryckningar när det gäller prestandan är de inte mycket att ha till krävande uppgifter. Men är du ute efter något litet och bärbart för att hantera din e-post, surfa på webben och skriva ett och annat dokument fungerar de perfekt. Om du inte har en oerhört begränsad budget, eller vill ha det bästa batteriet du kan få, är en standardbärbar som Acer Aspire 5749 ett bättre val.

HP Mini 210

För: Trevlig minimaskin med bra tangentbord och strålande batteri.
Emot: Långsam och laddad med Windows 7 Starter Edition.
Rekommenderas till: Dig som är ute efter en netbook med bra batteritid.
Cirkapris: 2 990 kr inkl. moms, 2 392 kr exkl. moms.
Tillverkare: HP
Kontakt: http://www.hp.se

On
Off

0 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?