Test: Windows Phone 7.5

Test: Windows Phone 7.5

Publicerad

Nu är den då här till sist. Windows Phone 7-uppdateringen som ska ta Microsoft in i mobilmatchen på riktigt och knappa in på försprånget från Iphone och diverse Androider. Hur de lyckas? Ganska bra.

Det går inte att prata om Windows Phone utan att blicka bakåt. Till tiden innan Iphone. Tiden då Microsoft och Nokia var ett par av de stora spelarna och Windows Mobile och Symbian de smarta operativsystemen alla snackade om och valde mellan. Inte många år har gått, men det är ändå oerhört länge sedan.

På den tiden föredrog jag Windows Mobile. Operativsystemet var plåttrigt och krävde pekpenna, men hade i stort sett alla funktioner jag efterfrågade. Och det var viktigare än all yta i världen. Sedan kom Iphone och min och många andra tekniknördars mobilvärld förändrades för alltid. Efter ett par Appletelefoner i privat ägo och mängder av IOS-uppdateringar är det alltså Microsoft som är i behov av en "the switch"-kampanj och tvingas jobba på argument för att få mig att byta mellan företagens operativsystem. Om de har potential att lyckas? Ja, faktiskt. För Windows Phone 7.5 är på riktigt.

Bild 405422
Nu samlas alla meddelanden i en
vy, oavsett kommunikationsmetod.

Lätt att gilla Windows Phone 7.5
Operativsystemetär slipat, snyggt, snabbt och bra. Det mesta är tydligt och logiskt och jag kan inte annat än älska integrationen av meddelanden, uppdateringar från olika sociala flöden och den smidiga kontakthanteringen. Microsoft har hittat den till synes perfekta mixen mellan att bygga in funktioner djupt i gränssnittet, men samtidigt låta användaren påverka och anpassa systemet på egen hand. Det finns en svensk manual som är enkel att läsa direkt i telefonen, men frågan är om den behövs över huvud taget. Trots att Microsoft gått en egen väg när det gäller utseendet i operativsystemet är merparten av funktionerna enkla att använda och förstå.

Logiskt gränssnitt
På min startskärm lägger jag genast en grupp med medlemmarna i redaktionen, en med deltagarna i måndagsinnebandyn och givetvis får min sambo en helt egen ikon, eller bricka. Samtliga autouppdateras med jämna mellanrum med såväl twitterinlägg och bilder från bland annat Facebook. Vill jag till exempel e-posta eller SMS:a kollegorna på jobbet går det snabbare än någonsin.

Microsoft säger att de vill att deras mobila OS ska vara så mycket mer än en programstartare. Mer än en smart telefon överöst med ikoner. Jag förstår dem. Det låter bra, och med tanke på det - än så länge - blygsamma utbudet i Marketplace har de egentligen inget val.

Bild 405421
Marketplace fylls sakta men säkert. Och det behövs.

Mycket i programväg saknas fortfarande. Senaste måsteapplikationen för egen del, Spotify, lanserades i en första Windows Phoneversion så sent som i november. De viktigaste applikationerna lär komma, så problemet är förstås tidsbegränsat. Att jag plöjt ner alldeles för många kronor i Apples programbutik är ett faktum som inte lär förändras över tid. Och så länge jag får med samtliga IOS-program när jag köper en ny Appletelefon måste Windows Phone 7.5 - eller Android för den delen - komma med något oerhört mycket bättre än Apple innan jag ens överväger ett byte. I skrivande stund har de inte lyckats. Inte när det gäller min privata mobilanvändning i alla fall. I jobbsammanhang är jag dock inte lika svårflörtad. Faktum är att jag mer än gärna skulle använda en telefon med Windows Phone 7.5 i mitt arbete. 

En bra grund
Operativsystemet har i stort sett allt jag behöver i grundutförandet och senaste versionen kan äntligen köra applikationer i bakgrunden. Den innehåller även nya mobilversionen av Internet Explorer 9 och låter mig bunta samman flera jobbrelaterade e-postkonton i en hög och mina privata i en annan. Dessutom är mobilversionen av Office 2010 ett oerhört användbart redskap och en möjlig konkurrent till Google Docs. Hanteringen av kalender och kontakter är lika smidig som jag önskar och att min nästa jobbtelefon råkar ha inbyggd anslutning mot Xbox Live är knappast nödvändigt, men knappast någon nackdel heller. Även mediespelaren Zune står sig riktigt bra mot Apples motsvarighet, både när det gäller hanteringen av musik, film och poddsändningar på datorn och i telefonen.

Utan en Iphone i bagaget är Windows Phone 7.5 ett gångbart alternativ. Speciellt om du vill ha ett mobilt operativsystem som ger dig massor av inbyggda funktioner och fungerar lika bra på jobbet som i vardagen.

Windows Phone 7.5

För: Snygg, snabbt och stilrent med många inbyggda funktioner.
Emot: Marketplace behöver växa.
Rekommenderas till: Dig som tröttnat på IOS/Android eller är ute efter din första smarta mobil.
Cirkapris: -
Tillverkare: Microsoft
Kontakt: http://www.microsoft.se

On
Off

5 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?