Test: DVB Link TVSource Connected edition

Test: DVB Link TVSource Connected edition

Publicerad

Har DVB Logic gjort en måsteapplikation för alla HTPC-älskare, eller en familjefridförstörare av rang. Ja, kanske både och. Företagets Media Center-tillägg DVB Link är suveränt när allt fungerar som det ska, men en plåga när det strular.

Det finns vissa saker i våra personliga teknikvärldar som inte får krångla. Mobiltelefon och internetanslutning i all ära, men frågan är om inte den hederliga gamla TV-apparaten fortfarande står överst på listan över kritiska system. Hur mycket eller lite man nyttjar dumburken spelar egentligen ingen roll, men när man väl lutar sig tillbaka i soffan och knappar in favoritkanalen på fjärrkontrollen ska allt fungera precis som man har tänkt sig. Alltid.

Det säger sig själv. Att ställa in en PC med TV-kort i vardagsrummet och kasta ut digitalboxen är att be om problem. Att dessutom överlåta hanteringen av datorns TV-kort till ett tilläggsprogram i Media Center är ren idioti. Även om det ska ge dig smarta funktioner som att dela ut TV-kanalerna över hemnätverket till dina övriga Windowsmaskiner som saknar TV-kort.

Smarta funktioner
På pappret är funktionerna i DVB Logics mjukvara strålande. DVB Link TVSource och Connect Server tar alltså över hanteringen av dina digitala TV-kort från Media Center och kan dela ut virtuella TV-kort till alla Media Center-datorer i ditt nätverk. Det innebär att du till exempel kan titta på TV i din bärbara dator via TV-korten i din HTPC. För att inte riskera att missa några viktiga schemalagda inspelningar kan du ge en av datorerna i nätverket företräde framför övriga enheter.

Med den senaste versionen av DVB Link kommer även dedikerade (gratis)applikationer till både Iphone, Android och Windows Phone 7, som låter dig titta på TV i din mobila enhet.

Webbaserade menyer
Gränssnittet i DVB Link 4 innehåller samma funktioner som tidigare version, men de nya menyerna är webbaserade och har fräschats upp ganska rejält rent utseendemässigt. Att kunna sköta konfigurationen från en bärbar dator istället för att arbeta vid "TV-datorn" är egentligen den största fördelen med den nya lösningen. Utvecklarna har gjort stora förändringar i hanteringen av hårdvaran under ytan, men det är oviktigt för mig som slutanvändare.

Bild 434065

I TVSource kan du installera TV-korten, söka efter och slå samman kanaler och lägga till programtablåer via XML-filer. Men direkt lättjobbat för den oinvigde är det knappast. Räkna med ett och annat besök i både manual, forum och på utvecklarens Wikisidor.

När du känner dig klar i TVSource är det dags att föra in ändringarna i Media Center. Det går både snabbt och enkelt om man följer steg-för-steg-instruktionerna på nätet. Men när vi kommer till själva TV-tittandet börjar jag längta tillbaka till föregångaren. Snabba kanalbyten gör sändningen instabil och startar jag två samtidiga inspelningar får jag ingen möjlighet att växla mellan dem direkt i programguiden. Systemet rapporterar att samtliga mottagare är upptagna och släpper inte in mig i den "direktsända" strömmen.

Onödig omväg
Jag kan gå in via Recorded TV, men det är en omväg som inte behövs vare sig rena Media Centerinstallationer eller föregående version av DVB Link. En komplett ominstallation och uppdatering av Windows 7 Ultimate (32-bit) och Media Center löste inte problemet. Problemen kommer med största sannolikhet åtgärdas med en uppdatering inom den närmaste framtiden, men till dess backar jag bandet och återvänder till TVSource 3 ytterligare en tid. Det fungerar utmärkt och innehåller i stort sett samma funktioner som version fyra. Och av kommentarerna på DVB Logics forum att döma är jag inte ensam.

Som väl är kan alla DVB Link-intresserade individer ladda ned en testversion av mjukvaran innan köp. Den fungerar i 20 dagar och gör att du kan sätta dig in i programmet och se hur det fungerar med din hårdvara innan du slår till. Men du som är ute efter en så stabil TV-upplevelse som möjligt satsar med fördel på en HD-box direkt från leverantören.

Värt att veta:

I standardversionen av DVB Link kan du inte installera fler än fyra TV-mottagare, oavsett typ. Utvecklarna erbjuder dock en version med stöd för åtta mottagare som du kan hitta via företagets forum på webben.
Du kan använda DVB Link tillsammans med TV-mottagare som du installerat direkt i Media Center.
Vissa programbolag kräver att du använder godkänd hårdvara för att använda deras tjänster. Så testa på egen risk.

DVBLink TVSource Connected edition

För: En kompetent mjukvara för dig som använder Media Center.
Emot: Senaste versionen känns något instabil. Testa innan köp.
Rekommenderas till: HTPC-intresserade som inte nöjer sig med de inbyggda funktionerna för TV-sändningar i Media Center.
Cirkapris: 410 kr inkl. moms, 345 kr exkl. moms.
Tillverkare: DVB Logic
Kontakt: http://www.dvblogic.com

On
Off

1 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?