Test: Fujitsu Lifebook P701

Test: Fujitsu Lifebook P701

Publicerad

Den är lätt, den klarar sex timmar utan väggutag och har några unika egenskaper, men det svampiga tangentbordet, den trista designen och den matta skärmen gör den mindre tilltalande.

Fujitsus Lifebook P701 är en ultraportabel dator avsedd för yrkesmässig användning. Den levereras med funktioner för företag, inklusive en TPM-modul för säker kryptering och både smartkortsläsare och fingeravtrycksläsare för säker inloggning. Men några av de övriga affärsinriktade funktionerna kan även erbjuda fördelar för den genomsnittlige användaren, till exempel Expresscard-facket, den ickereflekterande 12.1-tumsskärmen och Windows 7 Professional.

Det senare ger dig fler funktioner än Home Premium, med bland annat stöd för äldre Windows XP-program och Fjärrskrivbord. Med Expresscardplatsen, som stöder de mindre 34-millimterskorten, kan du lägga till kringutrustning som TV-mottagare eller extra portar. Skärmen är avsedd för kontorsmiljö, där lysrörsbelysning kan ge irriterande reflexer i blanka skärmar.

Bild 352152

Blänkfri skärm
Nackdelen är att skärmen också dämpar färger, och har en fin kornighet som kan förstöra ytor med en enhetlig, ljus färg. Den har en bildförhållandet 16:10 i stället för det mer populära bildförhållandet 16:9 på konsumentbärbara, med en upplösning på 1280 x 800. I praktiken är det mycket liten skillnad på de två bildformaten och ingen klar fördel heller. Vi fann färgerna naturliga, men tråkiga, och kontrasten var inte bra, även om bakgrundsbelysningen var ljus och jämn.

I linje med företagskonceptet gav de interna högtalarna ett tunt och hård ljud, men högt och tydligt nog för att förmedla det talade ordet, så de är idealiska för Skype eller diktering, men inte bra för musik eller film.

Tangentbordet har platta tangenter med ordentliga mellanrum, men vi fann det trångt, främst på grund av den breda, dubbelhöga Enter-tangenten och en bred högerskift-tangent. Även om varje tangenttryckning går lätt, med ett litet motstånd i början av anslaget, sviktar tangentbordet som helhet en aning, vilket dämpar anslaget och tar bort lite av den viktiga känslan. Pekplattan är lyhörd, men för liten, och har två lättryckta separata knappar. Bredvid pekplattan finns ett cirkulärt område som kan användas för rullning stöd, trots att pekplattan i sig har ett vertikalt rullningsområde som är enklare att använda.

Mer praktisk än snygg
Konstruktionskvaliteten är bra, bortsett från det mjuka tangentbordet, och datorn är mer praktisk än snygg, som det anstår en företagsdator. Den är ganska tjock, men förvånansvärt lätt med sina 1,6 kilo, och batteriet varade i över sex timmar i vårt lättanvändningstest, vilket gör den lämplig för långpendling eller korta flygresor. Prestandan från den nya Sandy Bridge 2,1-gigahertz Intel Core i3-2310M-processorn var bra och fyra gigabyte minne räcker för alla praktiska behov, även om det går att klämman in åtta.

Med sitt småtrista utseende och oinspirerade funktioner kommer P701 inte att få några hjärtan att klappa, men om du föredrar en skärm utan reflexer eller behöver funktionerna i Windows 7 Professional är den ett bra val. Den långa batteritiden är värdefull, men tangentbordet sänker betyget.

Fujitsu Lifebook P701

För: Lätt. Bra batteritid.
Emot: Svampigt och trångt tangentbord. Inte särskilt kul.
Rekommenderas till: Långpendlare som behöver en stabil och lätt dator med Windows 7 Professional.
Cirkapris: 8 400 kronor exkl. moms 10 500 kronor inkl. moms
Tillverkare: Fujitsu
Kontakt: http://www.fujitsu.se

On
Off

3 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?