Test: Western Digital My Book Live

Test: Western Digital My Book Live

Publicerad

My Book Live från Western Digital innehåller ingen extrautrustning, men är både liten, enkel och snabb.

En NAS-enhet är perfekt för alla som vill dela information mellan datorer i hemmet. Men installationen kan vara krånglig. Hårddisktillverkaren Western Digital, WD, hoppas förändra det med nya Live-versionen av företagets externa My Book-enhet. En användarvänlig nätverkshårddisk som rymmer två terabyte.

Installationen är oerhört enkel och tar endast några minuter. Mjukvaran hittar hårddisken på egen hand och lägger till den i Windows på några klick.

Bild 335247
Du kan inte lägga till fler externa
diskar via USB eller ESATA.
Designen är lika avskalad som vanligt när det gäller den externa My Book-serien. Live-versionen har en enkel och snygg front och på baksidan hittar vi enbart ström- och nätverksanslutning. Disken har inga USB-portar för anslutning av externa hårddiskar eller skrivare. Och eftersom skalet inte går att öppna kan du inte byta hårddisk längre fram i tiden.

Dela film och foton
Eftersom målgruppen främst är hemanvändare har Live strålande funktioner för medieutdelning. Mappar för film, musik och bilder finns redan på hårddisken, men du kan lägga till fler på egen hand i det webbaserade gränssnittet. Du behöver alltså inte organisera om dina mediefiler för att få enheten att känna igen och dela ut dem. Vi hade inga problem med att strömma film till UPNP- och DLNA-spelare i nätverket.

Överföringshastigheten är riktigt imponerande. My Book Live läser och skriver stora filer med en hastighet av 47,1 megabyte per sekund respektive 42,3 megabyte per sekund. Vårt krävande test av små filer var förståeligt nog långsammare. Filerna skrivs med en hastighet av 10,6 megabyte per sekund och läses med en hastighet av 17,6 megabyte per sekund. Det är dock imponerande resultat för en enhet av det här slaget som saknar RAID-funktion.

Ingen extrautrustning
My Book Live har inte några extrafunktioner som vi ofta hittar i moderna NAS-enheter. Den saknar både webb- och FTP-server och stöd för IP-kameror. Men få funktioner innebär att den är enkel att hantera för den ovane användaren. 
Vi tycker att det här är ett strålande försök att göra nätverkslagring mer lättåtkomlig för en bredare skara användare, samtidigt riskerar WD att förlora många avancerade användare som kräver en NAS med massor av "extrautrustning".

Bild 335246
WD Live är enkel att installera och hantera.

Men My Book Live är inte helt funktionsfri. WD skickar bland annat med en mjukvara för säkerhetskopiering som är relativt enkel att konfigurera. Man behöver dock inte installera programmet, så har du ett annat favoritprogram kan du givetvis använda det istället. Eftersom Live endast innehåller en hårddisk får du ingen extra säkerhet med RAID, så skulle olyckan vara framme kommer du att förlora din data om du inte ser till att ha den sparad på ytterligare en plats.

Iphoneanvändare kan för övrigt testa WD Photos. En applikation som låter dig titta på bilder lagrade på enheten. Tack vare miniatyrbilderna är det enkelt att bläddra igenom stora album. De laddas förresten snabbt även över 3G. Tyvärr är fjärranslutningen mest ett symboliskt tillägg. Mionet-gränssnittet är långsamt och skrivbordsklienten oerhört begränsad.

Alla som brukar använda mer avancerade funktioner i sin NAS-enhet kanske tycker att My Book Live är lite väl avskalad. Men du som letar efter ett enkelt sätt att dela filer över nätverket kommer att uppskatta enkelheten.

Western Digital My Book Live

För: Snabb, liten och superenkel att använda.
Emot: Få funktioner. Saknar RAID och externa anslutningar för att lägga till fler lagringsenheter.
Rekommenderas till: Alla som vill ha en lättanvänd och okomplicerad NAS-enhet.
Cirkapris: 2 000 kronor inkl. moms, 1 600 kronor exkl. moms. (2 TB)
Tillverkare: Western Digital
Kontakt: http://www.wdc.com

On
Off

5 kommentarer

 • Test: Kingston V300 240 GB

  Test: Kingston V300 240 GB

  Minnestillverkaren Kingston utrustar sin nya budgetserie av SSD-enheter med ovanligt snabba Nand-flashminnen och får oss att ifrågasätta andra serier i företagets utbud.

  Tester Redaktionen, 2013-05-05 14:08

 • Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  Test: Seagate Backup Plus 500 GB

  För att säkerhetskopiering ska bli en utbredd företeelse hos den breda massan behöver processen vara enkel. På den punkten lyckas Seagate, men Backup Plus har sina begränsningar.

  Tester Henrik Kalling, 2013-05-02 08:36

 • Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  Test: Corsair Vengeance 2 400 MHz 16 GB

  För dig som söker DDR3-minnen med höga klockfrekvenser och rejäl kapacitet har Corsair släppt ett intressant paket. Här får du två åttagigabyte-moduler som når hela 2 400 megahertz. Men det gäller att du har utrymme intill processorkylaren.

  Tester Redaktionen, 2013-05-02 06:56

 • Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Test: Sapphire Toxic HD7970 GHz Edition 6 GB

  Höga klockfrekvenser, mer grafikminne än de flesta behöver och en kraftfull kylare står på menyn i Sapphires nya toppmodell.

  Tester Redaktionen, 2013-05-01 18:15

 • Test: MSI Wind Top AE2281G 

  Test: MSI Wind Top AE2281G 

  MSI:s allt-i-ett-system levereras med Windows 7, men är en perfekt kompanjon till Windows 8. Här får du en tryckkänslig skärm, äkta HD-upplösning och gott om kraft.

  Tester Patrik Wahlqvist, 2013-04-30 08:38

 • Test: Cooler Master Notepal X3

  Test: Cooler Master Notepal X3

  Här har vi en laptopkylare som står för sitt namn och kyler bättre än någon modell vi tidigare testat. Men ljudnivån och den aggressiva designen är inte för alla.

  Tester Redaktionen, 2013-04-29 08:14

 • Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Test: Nvidia Geforce GTX Titan

  Världens största och mest kraftfulla grafikkrets har hittat ut på konsumentmarknaden. Geforce GTX Titan är ett kraftpaket utan like. Och det syns på prislappen.

  Tester Redaktionen, 2013-04-24 07:51

 • Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Test: Creative Sound Blaster ZxR

  Med nya ZXR levererar Creative ett mångsidigt ljudkort som passar både musiknördar, spelfrälsta och hemmabiofantaster.

  Tester Redaktionen, 2013-04-22 07:44

 • Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Test: Zalman ZM-NC3500 Plus

  Med en förhållandevis stilren design bjuder Zalman på en välutrustad laptopkylare. En rejäl fläkt flankeras av flera USB-anslutningar och integrerade högtalare.

  Tester Redaktionen, 2013-04-15 07:28

 • Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  Test: PNY Prevail Elite 240 GB 

  PNY parar en traditionell Sandforce-styrkrets med extra stryktåligt Nandflash-minne, vilket ger oss vad kan liknas vid en företagsenhet i konsumentkostym.

  Tester Redaktionen, 2013-04-13 08:19

 • Test: Silverstone Fortress FT03 Mini

  Silverstone levererar ett mini-ITX-chassi som bryter mönstret genom att bygga på höjden. En stilren design för dig med ont om golvyta.

  Tester Redaktionen, 2013-04-10 07:05

 • Test: Nokia Lumia 920

  Test: Nokia Lumia 920

  Finska Nokia är utan tvekan störst på Windows Phone-marknaden, och med toppmodellen Lumia 920 är de även bäst. Tillverkaren bjuder på innovation och finesser som bokstavligt talat väger tungt.

  Tester Redaktionen, 2013-04-09 08:21

 • Test: LG Optimus G

  Test: LG Optimus G

  Här får du väldigt mycket telefon för förhållandevis lite pengar. LG:s nya 4G-mobil har en bra skärm och levererar hyfsad batteritid. Dessutom är den snabb.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Sony Xperia Z

  Test: Sony Xperia Z

  Årets största nyhet på mobilmarknaden är redan här. I dubbel bemärkelse. Den fem tum stora skärmen i Xperia Z kombineras nämligen med en hårdvara som gör Sonys senaste mobil till den bästa telefonen på marknaden just nu.

  Tester Andreas Eklöv, 2013-04-05 08:32

 • Test: Microsoft Surface RT

  Test: Microsoft Surface RT

  Microsofts egen datorplatta är här. Vi lägger mobila Android- och IOS-enheter – och den bärbara datorn – åt sidan och testar om den första dedikerade Windows RT-hårdvaran är värd en plats i vår vardag.

  Tester Anders Öhman, 2013-04-03 10:17

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Genväg till Hotmail

1 kommentar

Gäst: 77

Forum

Tester

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?