Nu kan du testa Windows 8

Nu kan du testa Windows 8

Publicerad

Förhandsversionen av Windows 8 är här. Microsoft släpper en gratis nedladdning av en så kallad Consumer preview av det kommande operativsystemet. En uppföljare till utvecklarversionen som släpptes i slutet av förra året.

Här kan du ladda ned
Windows 8 Consumer preview:
Exe-fil.
Iso-fil.
Bland nedladdningsalternativen hittar vi dels en exe-fil som du till exempel kan använda om du vill installera operativsystemet på ditt existerande system. Antingen som en uppgradering, på en egen partition eller i en virtuell maskin. Det finns även en traditionell ISO-fil som man kan ladda ned, bränna på en DVD och installera i en ny dator.

Microsoft har gjort Metrogränssnittet enklare att använda än tidigare. I utvecklarversionen fungerade det strålande med pekskärmar, men så snart man använde mus och tangentbord blev det svårare. I Windows 8 Consumer preview har Microsoft bland annat lagt till rullister på undersidan av skärmen så att man snabbt kan bläddra mellan hemskärmarna. Och en "zoom-kontroll" låter dig förminska Metrogränssnittet och ge dig en överblick av innehållet så att du snabbt kan navigera till rätt applikation. Det finns även fyra aktiva punkter i skärmens hörn, som bland annat kan visa startmenyn, nyligen använda applikationer och en lista med genvägar.

Gränssnittet är mer genomarbetat och väldesignat än utvecklarversionen, även om vi får återkomma med vårt slutliga omdöme till dess att vi har fått chansen att installera operativsystemet i en ny dator. Microsoft har även lovat otrolig prestanda från sitt nya OS, med ett snyggt skal och starttider på under åtta sekunder.

Du som vill testa Windows 8 Consumer preview hittar nedladdningslänkar här. Operativsystemet har samma systemkrav som Windows 7, vilket bland annat innebär annat en processor på minst en gigahertz och en (x86-bit) eller två (x64-bit) gigabyte internminne. Program som fungerar i Windows 7 bör även fungera i den nya versionen.

Microsoft rekommenderar att endast erfarna användare installerar den nya versionen och konstaterar att man visserligen får möjlighet att testa nya funktioner, men även får vara beredd på att man kan stöta på fel som man slipper i en färdig version av Windows. Dessutom rekommenderar företaget att användaren säkerhetskopierar sitt existerande system så att man har möjlighet att återställa det. Det finns ingen inbyggd funktion i Windows 8 Consumer preview som gör det möjligt att nedgradera.

On
Off

6 kommentarer

Avatar

Inte inloggad

Logga in Bli medlem

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av PC Hemmas besökare

Kolla mac-adresser

2 kommentarer

KOL: kol

Forum

Tester

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Artikelkommentarer

Nyhetsbrevet Uppsnappat

Uppsnappat har i över tio år levererat de senaste IT-nyheterna till tiotusentals läsare. Som prenumerant får du nyhetsbrevet varje tisdag och torsdag.
Uppsnappat är helt gratis, så varför inte teckna en prenumeration redan idag?